2011. április 27., szerda

A legritkább magyar repülőskönyv, 1941, RRRR!!! - Jelenlegi ára: 20 000 Ft

Belső használatra, alig pár példányban készült darab. Címe:
A légi fénykép, fényképolvasás és kiértékelés. Kiadja a M. Kir. Honvéd légi erők parancsnoksága, 1941. Terjedelme 166 oldal, mérete 25x34 cm. Eredeti kék félvászon-kötésben, csodálatos, hiánytalan állapotban. Természetesen eredeti, nem reprint darab. A szerző neve nincs feltüntetve.
A kötet, amint a címéből is kiderül, a légifelderítés egyik fontos részével, a képek kiértékelésével foglalkozik. Két részre oszlik:
Terepkiértékelés (vizek, növényzet, települések, utak, vasutak, stb. ); valamint Csapatkiértékelés, ezen belül: gyalogság és lovasság, tüzérség, páncéljárművek, repülőterek, műszaki csapatok, erődítmények, vasúti-vízi-ipari felderítés, folyami erők, stb.
A végén egy rövidke fejezet a légi felvételek jelentéshez történő felhasználásával foglalkozik.
Maga a munka szinte album-jellegű, a bevezető után több száz légifényképet közöl csapatokról, erődökről, tereptárgyakról, stb. Csináltam szkennerrel több képet, némelyik ferde, illetve lemaradt egy-két részlet, emiatt elnézést kérek, a munka mérete okán nem fért be a szabvány szkennerbe.
Rendkívül ritka munka, tudomásom szerint a második előkerülő példány, sem semmilyen katalógusban, árverésen, sem (tudtommal legalábbis) magángyűjteményben nem fordul elő. Nincs meg sem a Hadtörténeti Múzeum, sem az Egyetemi könyvtár állományában, egyedül az OSZK rendelkezik egyetlen darabbal belőle:
http: //setaria. oszk. hu/peldinfo_spring/peldinfo. htm? id=3115239&language=en&view=1
a google-n keresve is ez az egyetlen találat a munkára, tehát bibliográfiák, hovatkozások sem említik.
Bárki vegye is meg, olyan darabhoz jut hozzá, amit feltehetően nem látott eddig, s ha elszalasztja valaki, sokáig várhat másikra. Gyönyörű adalék úgy egy magyar légierővel foglalkozó gyűjteményhez, mint egy általános hadtörténeti anyaghoz.
Minimálár nincs a darabon, az indulóárat viszont a darab rirkaságához igazítottam.



Jelenlegi ára: 20 000 Ft

Az aukció vége: 2011-04-27 13:18
. A legritkább magyar repülőskönyv, 1941, RRRR!!! - Jelenlegi ára: 20 000 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése